fbpx

Ablak- és kályhacserében, de még tetőépítésben is segítettünk Kecskeméten

2022. július 15.

2021 őszén, egy vállalati adományozónk támogatásának köszönhetően, hét Kecskemét környéki háztartás kerülhetett be Támasz-programunkba, akiknek a program keretében kisebb-nagyobb felújítási munkákban segíthettünk. Közülük látogattunk meg most, július elején néhány családot. Ők mostanra már egy kicsit jobb körülmények között élhetnek a felújításnak köszönhetően.

Nándornak és feleségének 5 kislányuk van, a legfiatalabb még csak 1 éves, a legidősebb pedig 14. Az elmúlt éveket külföldön töltötték. Nándor ott vált gyakorlottá a könnyűszerkezetes házépítések területén, most pedig egyéni vállalkozóként dolgozik ebben a szakmában, és ő maga dolgozik a házuk felújításán is. 2021-ben döntöttek úgy, hogy hazaköltöznek, és itthon kezdenek új életet.

1. fotó: Nándor és családja 2021 őszén. ©Habitat for Humanity Magyarország, 2021.

Az ilyen újrakezdések azonban gyakran nehézségekkel járnak. Kecskeméten vásároltak egy családi házat, amit eredetileg is felújítani, bővíteni terveztek. Ez azonban a jelenlegi gazdasági körülmények és az építőipari drágulások miatt folyamatosan egyre nagyobb kihívássá vált.

Ráadásul a család a külföldi tartózkodás miatt még egy ideig nem lenne jogosult semmilyen állami támogatásra – hiába felelnének meg minden más szempontnak. Őket ősszel a tető megépítéséhez szükséges cseréppel támogattuk, amelyek látogatásunkkor már fel is kerültek. Így hamarosan a lányoknak külön szobájuk lehet a tetőtérben.

2-3. fotó: Nándor körbevezet minket az építkezésen. A tető már kész, és jól haladnak a további feladatokkal is. ©Habitat for Humanity Magyarország, 2022.

Hasonló helyzetbe került Sándor és családja is. Párjával 4 gyermeket nevelnek kecskeméti otthonukban. A család 2020-ban vásárolta meg a házat, miután éveken keresztül gyűjtöttek erre. Nagy energiával kezdtek bele a felújításba, azonban egy ponton forrásaik kimerültek, erőjük fogyni kezdett. A Támasz-program keretében őket négy új ablakkal tudtuk megsegíteni, ami remélhetőleg új lendületet ad majd nekik az otthonuk felújításában.

4. fotó: Sándor párja, Katalin és két kislányuk, a háttérben már az új, beépített ablakokkal. ©Habitat for Humanity Magyarország, 2022.

József nyugdíjasként egyedül neveli két, még kiskorú gyermekét. Mindent megtesz azért, hogy nekik, és nemrég született unokájának a lehető legjobb körülményeket biztosítsa. Ehhez azonban neki is segítségre volt szüksége. Egyrészt a vízellátás biztosítása akadályokba ütközött az otthonukban, ebben is támogattuk őt, valamint egy vízvezeték-szerelővel ellenőriztettük a hálózatot. A családnak emellett szüksége volt még egy új kályhára is, hogy a téli időszakban biztosítani tudják a lakás megfelelő fűtését. Ennek cseréjét is meg tudtuk oldani a program keretében.

5. fotó: József örömmel mutatja a gyerekszobában elhelyezett új kályhát, ami télen nagyon jó szolgálatot tett. ©Habitat for Humanity Magyarország, 2022.

Szintén a fűtőberendezés okozta a legnagyobb problémát Rolandnak és feleségének, akik első osztályos kislányukkal egy szoba-konyhás önkormányzati lakásban élnek Kecskeméten. A régi, elavult konvektor cseréjében segítettünk nekik is. Bár nyáron nyilván erre kisebb szükség van, látogatásunkkor arról számoltak be, hogy a hideg időszakban nagyon sokat számított, hogy ezzel tudtak fűteni.

    

6-7. fotó: Az új konvektor, aminek Rolandék lánya, Nati is nagyon örült. Igaz, most a nyári időszakban sokkal nagyobb lelkesedéssel mutatta nekünk az apró kertben tartott fürjek tojásait. ©Habitat for Humanity Magyarország, 2022.

A Habitat for Humanity Magyarország Támasz programja 2019-ben indult azzal a céllal, hogy a hozzánk beérkező rengeteg segítségkérésnek legalább egy részére valódi választ és megoldást tudjunk nyújtani. Ebbe a programba azóta is elsősorban olyan kisgyereket nevelő, rászoruló háztartások pályázhatnak, akik saját tulajdonú vagy önkormányzati bérlakásban élnek, és ez az ingatlan szorul kisebb összegű (maximum 500-800 ezer forint értékű) felújításra. A programról részletesebben ide kattintva lehet olvasni.

Ha pedig további, a Támasz-programban résztvevő családok történeteiről olvasnál, kattints az alábbi linkekre:

Támogasd Te is a Habitat munkáját, hogy még több családnak segíthessünk! A legkisebb segítség is számít!

>>> Támogatom!

Kapcsolódó cikkek