fbpx

A kormány előtt a Habitat javaslatcsomagja

Öt és félezer ember támogatta aláírásával a Habitat for Humanity online petícióját, amely átfogó kormányzati reformot sürget a hazai bérlakásszektor rendbetételére. Az ezzel kapcsolatban kidolgozott szakmai javaslatcsomagját a Habitat a napokban mutatta be a kormányzat képviselőinek.

slide_04_2_fw.png

A hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd, amelyek több mint 600 000 ember lakhatását érintik Magyarországon. A néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. A kormány jelentős összegekkel támogatja a saját tulajdonú lakás szerzését, pedig az nagyon sokak számára a támogatások ellenére sem elérhető. A Habitat for Humanity úgy véli, hogy a bérlakásszektor problémái és ezek megoldási lehetőségei nem kapnak a jelentőségüknek megfelelő szakpolitikai figyelmet, ami komoly társadalmi és gazdasági következményekkel jár. Ezért indította a szervezet petíciós kampányát.

„A Habitat az elmúlt hónapokban egy olyan koncepció kialakításán dolgozott, amely azok számára teremthet biztos és megfizethető otthont, akiknek az élethelyzete a jelenlegi állami támogatások rendszere mellett sem teszi lehetővé a lakástulajdon-szerzést, és akik számára a bérlakás nyújthat megoldást.” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója.

A június végéig több mint 5500 aláírást gyűjtő petíció három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet problémáira. Egyrészt a lakásbérlők és -kiadók biztonságát növelné jogaik és kötelességeik pontosabb törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével. Másrészt új adózási szabályokkal ösztönözné a lakástulajdonosokat a hosszú távú és megfizethető árú lakáskiadásra. Mindemellett pedig nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgeti, hogy a piaci áron lakást bérelni nem tudók is megfizethető otthonhoz jussanak. Javaslataival a Habitat megkereste az illetékes szerveket annak érdekében, hogy a kormány képviselőivel diskurzust kezdeményezzen.

“A petíció mögött egy részletes háttértanulmány áll, amely elemzi a magyarországi bérlakásszektor helyzetét és nemzetközi példákból merítve, a hazai sajátosságok figyelembe vételével ad megoldási javaslatokat. Ezt vitattuk meg ma a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel. Reméljük, hogy a javaslataink beépülnek a magyarországi lakáspolitikai eszköztárba” – hangsúlyozta Kőszeghy Lea, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai munkatársa.

Az ügy tehát végre a kormány asztalán.

„Nagyon köszönjük a petíciót aláíróknak, hogy az ügy mellé álltak, ez méltó jele annak, hogy a probléma valós, sokakat érint, és megoldásokra vár. Hisszük, hogy az alapos szakmai háttérmunka, valamint a Habitat lakhatási területen szerzett több évtizedes nemzetközi segítő tapasztalata elég érv lesz ahhoz, hogy a kormány ténylegesen foglalkozzon a javaslatcsomagunkkal.” – jegyezte meg Szegfalvi Zsolt.

Az 5500 aláírással támogatott petíció mostani leadását egy szakmai beszélgetés előzte meg június közepén, ahol a Habitat szervezésében a szektor legégetőbb problémáit és megoldási lehetőségeit is megvitatták a résztvevők. Ősztől további egyeztetések következnek, a szervezet igyekszik napirenden tartani a bérlakásszektor ügyét.

Kapcsolódó cikkek