fbpx

Összefogás: 30 millió forintnyi termékadományhoz juthatnak a lakhatási problémákkal küszködő magyar családok

Meghosszabbította partneri együttműködését a Habitat for Humanity Magyarország és a Wienerberger Magyarország. A program keretében a karitatív szervezet 30 millió forintnyi termékadománynak köszönhetően további 3 évig tud hozzájárulni rászoruló és hátrányos helyzetű családok lakhatási helyzetének rendezéséhez. Az eddigi ciklusokban összesen csaknem 130 lakóegység rekonstrukciója zajlott le, így több mint 150 családon tudtak segíteni.

Folytatódik a rászorulók otthonteremtését segítő szervezet, a Habitat for Humanity Magyarország és a hazai piac egyik legnagyobb építőanyag-gyártójának és -forgalmazójának, a Wienerberger zRt.-nek az együttműködése. Az itthon 2015 óta tartó partnerséget a napokban újabb három évre hosszabbították meg. Az összefogás célja, hogy közvetlen és kézzelfogható segítséget nyújtson lakhatási problémákkal küzdő családoknak és embereknek. Ennek a munkának része olyan partnerszervezetek bevonása is, amelyek segítségével ezek a célok a leghatékonyabban érhetőek el.

„2015 és 2021 között a Habitat és a Wienerberger zRt. együttműködésének eredményeként, összesen 128 lakóegység felépítését vagy felújítását támogattuk, így összesen 152 családnak tudtunk közösen segíteni.” – mondta Farkas Zoltán, a Habitat terepi programjainak vezetője. – „A most megkötött partnerség, az előző évekhez hasonlóan, az egész országra kiterjed. Eddig többek között Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Bács-Kiskun megyében zajlottak, főként felújítási projektek, a következő három évben pedig szeretnénk még több helyszínen segíteni.”

Számos emlékezetes történet köthető a korábbi együttműködésekhez is, amelyek közül igazán magával ragadó a szabadszállási Strázsa Kégli felújítása. Erről az alábbi videóban is beszámoltunk.

A Strázsa Kéglinek otthont adó, korábban igencsak elhanyagolt ház ma már 11 megváltozott munkaképességű, illetve értelmi sérült fiatalnak nyújt otthont. A Strázsa Kéglinek helyt adó ingatlant még 2019-ben vásárolta meg az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok számára komplex, integrált programokat működtető Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet. A terv adott volt, ám a nagyon rossz állapotban lévő épület – lényegében teljes – felújítását a nonprofit szervezet önerőből nem tudta fedezni. Ekkor kapcsolódott be projektbe a Habitat és a Wienerberger. A támogatás részeként végül mintegy 2500 cserepet szállítottak a szabadszállási ingatlan rekonstrukciójához, amely kiegészült még gerinccserepekkel, szegőlécekkel, szellőzőkkel és hófogó cserepekkel is.

„Tevékenységünket magánszállásadóként kezdtük, vállalkozásként folytattuk, majd megalapítottuk szociális szövetkezetünket azzal a céllal, hogy segítsük a régióban élő hátrányos helyzetű – elsősorban értelmi fogyatékossággal élő – embereket, számukra munkahelyeket hozzunk létre, és ezzel hozzájáruljunk életminőségük javulásához. Mára igencsak eltérő élethelyzetből érkező fiatalok leltek otthonra a Strázsa Kégliben. Többségük mögött rendezett családi háttér áll, ám van, aki állami gondozásból érkezett a házba, így például soha nem volt még saját szobája sem, ezt itt tapasztalta meg először. Közös viszont minden lakónkban, hogy itt lehetőséget kapnak az önálló életre, a képességeikhez mérten szükséges segítségnyújtás biztosításával.” – mondta, Németné Horváth Beáta, az otthon vezetője.

A Strázsa Kégliben nem csupán a lakhatás biztosított, számos programot szerveznek a lakóknak. Látogatásunkkor például közös délutáni tornaórán vettek részt.

„Rendkívül boldoggá tesz minket, hogy sikerült újabb három évre megállapodnunk Magyarországon is a Habitattal. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk a hátrányos helyzetűek és a rászorulók lakhatási kérdéseinek megoldásában. Számukra ugyanis ezek a termékadományok szinte elmondhatatlan előrelépést jelentenek, s hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő, egészséges körülmények között leljenek otthonra.” – mondta Potos János, a Wienerberger zRt. értékesítésért és marketingért felelős igazgatósági tagja.

A mostani partnerség egy előre meghatározott keretösszegről szól. Ennek értelmében a három évre, összesen 80 000 euróig (mintegy 30 millió forint) ingyenesen hívhat le a Habitat kedvezményes árajánlat alapján Wienerberger-termékeket. Ezek jellemzően cserepek, ám építési feladatok esetében téglát és egyéb szükséges kiegészítőket is biztosít a vállalat.

 

Fotók és videó: Bakondi-Kiss Eszter // Habitat for Humanity Magyarország

Kapcsolódó cikkek
Részmunkaidős állás: önkénteskoordinátor

Részmunkaidős állás: önkénteskoordinátor

Csatlakozz a Habitathoz részmunkaidős önkénteskoordinátorként, és dolgozz egy jó hangulatú csapatban, aktív és mindig új környezetben, egy jó ügyért! Kit keresünk? Téged keresünk, ha van gyakorlati tapasztalatod önkéntesmunkával...

Munka másképp

Munka másképp

World café beszélgetéssel várjuk az érdeklődőket 2022. április 30-án (szombaton) 14 órától a Tavaszi Fesztivál keretében. Mit jelent a “munka” egy jótékonysági szervezet mindennapjaiban? Hol van a határa annak, hogy mit nevezünk...