fbpx

A fiatal család 2 hónap alatt otthont varázsolt az együtt felújított bérlakásból

Örömmel tölt el minket, hogy elmondhatjuk: már a 17. családnak tudtunk otthont teremteni Második Esély programunk segítségével! Február 16-án avattuk fel ünnepélyesen a sok nehézségen keresztülment, de annál kitartóbb, és mindig optimista, fiatal család újpesti, önkormányzati bérlakását. Önkénteseink mellett a család is nagyon sokat segített a felújítási munkálatokban, akik a karácsonyt már új otthonukban tölthették a kisfiukkal.

Amikor először beléptünk a lakásba Brendonék beköltözése után, azt éreztük, nem csak egy felújított lakásba, hanem már egy igazi, kellemes otthonba érkezünk, amit nagyon szépen berendeztek. A család még december közepén tudott beköltözni az Újpesti Önkormányzat által felajánlott bérlakásba, ahol már együtt tölthették első karácsonyukat.

Brendon és Vivien fiatalon találtak egymásra, azóta is együtt élnek, a jövőben esküvőt is terveznek. Kisfiuk megszületése után albérletbe költöztek, ahonnan hamar el kellett menniük a tulajdonos külföldről való hazatérése miatt. Továbbra is albérletben szerettek volna lakni, azonban a lehetőségeik egyre szűkültek: roma származásuk és kisgyermekük megléte nehézséget jelentett a keresésben. Rokonok segítették át őket ebben a nehéz időszakban, majd pályáztak és felvételt nyertek az S.O.S. Krízis Alapítvány intézményébe. Itt Brendon, aki mindig aktívan segít, ahol tud, önként vállalta szobájuk padlóburkolatának felújítását és tisztasági festését. Az itt töltött két és fél évük abban is segített számukra, hogy el tudjanak kezdeni félretenni – miközben többször is pályáztak önkormányzati bérlakásra. Legfontosabb céljuk az volt, hogy gyermekük számára egy biztos, stabil otthont teremtsenek.

Mindketten vettek részt pályázati programban: Brendon a Van Esély! Alapítvány támogatásával megszerezte jogosítványát, Vivien pedig a Fővárosi Önkormányzat TámogatLAK! projektjében vesz részt, ahol mentorálással, képzéssel és tanácsadással, valamint anyagi támogatással segítik a roma fiatalok lakhatását. Brendon már évek óta dolgozik karbantartóként egy vállalatnál, Vivien pedig gyermekük gondozása és a háztartás vezetése mellett teljes állásban takarítóként dolgozik.

Vivien, Brendon és Noel nagyon összetartó és céltudatos családot alkotnak, a szülők szeretettel és odafigyeléssel gondoskodnak gyermekükről. Igyekeznek jó kapcsolatot ápolni lakókörnyezetükkel, segítőkészek és kedvesek. A felújításból is alaposan kivették a részüket: Brendon szakmai tapasztalatát hasznosította a felújítás munkálatai során, amiben mindig aktívan részt vett; Vivien pedig, amikor ideje engedte, ebédet főzött a fáradt önkénteseknek.

A közös munka során a mindig mosolygós család közel került önkénteseinkhez és munkatársainkhoz – együtt sírtak-nevettek a közbejövő nehézségeken. Abból pedig akadt bőven, mint egy átlagos házfelújítás esetében: például szerették volna megtartani a strapabíró, régóta meglévő padlót, de sajnos egy beázás miatt mégis csak fel kellett szedni… de megérte a befektetett energia, most már új, laminált padló található a lakásban, amit hála építésvezetőnknek, Lacinak, a család választhatott ki, hogy a lakás az ő ízlésüket is tükrözhesse.

A család december közepén tudott beköltözni a bérlakásba. Megvártuk, amíg berendezkednek, majd végül február 16-án avattuk fel ünnepélyes keretek között Brendonék új otthonát. A lakásavatóra eljött Perneczky László, Újpest szociális ügyekért felelős alpolgármestere, Szegfalvi Zsolt, a Habitat ügyvezető igazgatója és a felújításokban közreműködő munkatársaink, Hellenbárt László, az S.O.S Krízis Alapítvány intézményvezetője és egy munkatársa, valamint Várady Csaba, az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. műszaki osztályvezetője. Az egybegyűltek köszöntötték a családot, akiknek ügyvezető igazgatónk átadta ajándékunkat is – a képkeretben található fotókon a közös építkezés pillanatai láthatóak, reméljük, kellemes élményként marad meg emlékezetükben.

Köszönjük a támogatást azoknak, akik pénzügyi felajánlásaikkal segítették a felújítás költségeinek megtérítését – külön köszönjük a JTI Hungary Zrt.-nek, akik anyagi támogatásának köszönhetően minden költséget fedezni tudtunk a felújítás során! És természetesen annak a sok vállalati és magán önkéntesünknek is nagyon köszönjük a munkát, akik segítettek Brendonék új otthonának megteremtésében!

A Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programjának keretében az önkormányzatokkal és családok átmeneti otthonaival együttműködve, leromlott állapotú vagy lakhatatlan önkormányzati lakásokat újítunk fel, önkéntesek segítségével. A lakásba bérlőként főként olyan rászoruló családok költözhetnek, akik már hosszabb ideje átmeneti otthonban élnek, készek a továbblépésre, azonban a piaci lakásbérleti díjat nem tudnák megfizetni.

[Fotók: Dörgő Zsuzsi // © Habitat for Humanity Magyarország]
Kapcsolódó cikkek