fbpx

Egy év után Szilviáék visszakapták a reményt

2021. október 19.

„Vagy ételt rakok az asztalra, vagy a házat csinálom, vagy a csekkeket fizetem be.” – így írta le Szilvia a Fókusz riporterének tavaly szeptemberben a kilátástalan helyzetet, amibe a család került, miután 2020 augusztusában leomlott a házuk tűzfala. Ezzel nemcsak lakhatatlanná vált a ház jelentős része, de életveszélyessé is, hiszen bármikor tovább romolhatott volna a helyzet. Szinte napra pontosan egy évvel később a Fókusz stábja ismét visszalátogatott a Baranya megyei Kisvaszarra, de most már azért, hogy az újjáépült házról forgasson. Ehhez egy széleskörű összefogásra volt szükség, aminek a Habitat is részese lehetett. Összefoglalónkban bemutatjuk, milyen mérföldkövek határozták meg és kik segítették a felújítást.

Húsz éve él a család Kisvaszaron, ebben a régi építésű parasztházban, aminek az utca felé eső, elülső részét korábban elbontották. Szilvia és férje három gyereket nevelnek: Józsi, a legidősebb, idén májusban érettségizett, szeptemberben kezdte az egyetemet, a középső fiú, Dávid Dombóváron jár szakiskolába, hegesztő lesz belőle, Szilvike pedig még általános iskolás, de már most példaképeinek tekinti a bátyjait.

A koronavírus-járvány nagyon nehéz helyzetbe hozta a családot. Korábban a szülők egy budapesti gyárban dolgoztak, de a korlátozások miatt bezárták a munkásszállót, ahol hétközben laktak, a pesti albérleteket pedig nem tudták megfizetni. Így 2020 áprilisában haza kellett jönniük Baranya megyébe, ezzel elveszítve a munkahelyüket. Ezután szociális járadékból éltek, nyáron pedig az uborkázás jelentette az egyetlen bevételüket. Ez az uborkázási program a Sásdi kistérségben segíti a hátrányos helyzetűeket, Gulácsi Erika, Szalatnak polgármestere és Kőműves József, Bikal polgármestere szervezték meg, a sásdi Gyerekesély Program keretében. A bekerülő családok uborkát termesztenek, ehhez az alapanyagot, a szakmai tudást és tanácsokat a programon keresztül kapják. Sőt, lényegében a piacot is a program biztosítja: a megtermelt uborkát a szervezet vásárolja fel és értékesíti tovább. Szintén az uborkázási program kapcsán érkezett az RTL Klub stábja is a térségbe, így értesültek Szilviáék kilátástalan helyzetéről.

RTL Klub: Fókusz 2020. október 1. – A kidőlt házfallal együtt az édesanya minden reménye is odalett

A riport után rengeteg adomány és felajánlás érkezett Szilviáékhoz, és ez a műsor keltette fel a téglát és tetőcserepet gyártó Wienerberger Zrt. munkatársainak figyelmét is, akik keresni kezdték a segítségnyújtási lehetőségeket. A vállalat 6 éve működik együtt a Habitattal, így most is kézenfekvő volt, hogy ehhez a partnerséghez forduljanak.

Ezzel párhuzamosan a Habitat 2020 szeptemberében éppen a Kisvaszartól nem messze található Ágon dolgozott. Önkénteseink szakemberek vezetésével öt cserépkályhát építettek a településen élők számára. Itt Kőműves József a Habitat munkatársainak is mesélt a család helyzetéről, akik a beszélgetés után nem sokkal pályáztak az Erste Social Banking területe által támogatott Támasz programunkba is.

A szálak hamarosan összeértek, és a 2021-es év Szilviáék számára már azzal a jó hírrel indulhatott, hogy a Habitat koordinációjával, ennek a széleskörű összefogásnak köszönhetően elkezdődhet a felújítás. Időközben azonban 2020 novemberében Szilvia agyvérzést kapott, ezután egy ideig nem tudott járni, beszélni. Mikor január végén meglátogattuk, már jobban volt, de azt mesélte, még mindig koncentrálnia kellett beszéd közben a szavakra, vagy arra, hogyan írnak egy-egy betűt.

A munkálatok elkezdéséhez még két kulcsszereplőre szükség volt. A kivitelezést kedvezményes áron Világos István, helyi vállalkozó vállalta el. A Habitattal más projekteken is partnerként dolgozó Duna-Dráva Cement Kft. pedig felajánlotta, hogy biztosítja az építkezéshez elengedhetetlen cementet, és gondoskodik a helyszínre szállításról is. Erre a leomlott épületrészek elbontása és a sávalap kiásása után, februárban sor került. A cement pedig kétféleképpen épült be a házba. Egyrészt sávalapba öntött vasbeton, illetve a falak tetejére kerülő vasbeton koszorú alapját képezte, másrészt a falakban habarcs formájában használták fel. Ezt a lenti videóban mutattuk be:

Habitat for Humanity Magyarország: Így érkezett meg a cement a kisvaszari felújításunkhoz

A tavasz folyamán szépen haladtak a munkálatok, azonban a családnak folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal kellett szembesülnie: előfordult, hogy a járvány miatt egy-két hétre teljesen le kellett állni a felújítással, a bontás során rejtett hibák kerültek elő a ház további részeivel kapcsolatban, amire korrekt műszaki megoldást kellett találni, és még az építőanyag-árak is az egekbe szöktek. Pedig áprilisban már biztatóan kezdtek emelkedni a falak, a segítséget nyújtó polgármesterek is a helyszínre látogattak. A kisebb feladatokban pedig még a digitális oktatás miatt otthon lévő gyerekek is igyekeztek segíteni szabadidejükben.

Habitat for Humanity Magyarország: Épül már a téglafal Kisvaszaron

Végül az építőanyag-adományokon túl, a család saját forrásain, valamint a Wienerberger Zrt. által biztosított 2 millió forintos kivitelezésre szánt összeg mellett a Habitat nemcsak a projekt kezdetén tervezett 1,5-2 millió forintot fordította a felújításra, hanem ennek az összegnek hozzávetőlegesen a dupláját. Ehhez a Habitatot magánszemélyként, kis összegű adományokkal segítők is hozzájárultak nyári adománygyűjtő kampányunk keretében.

Így pedig 2021 szeptemberére elmondhattuk, hogy elkészült egy teljesen új épületrész – egy szobával és egy fürdőszobával. A tetőn megerősítettük a fafödémet, komplett tetőcsere történt, és felkerültek a cserepek. Az új épületrészben pedig a fafödém alulról gipszkartonozást és hőszigetelést is kapott. A nyílászárókat nemcsak az újonnan kialakított két helyiségben, hanem a ház többi részében is kicserélte a Kalatherm Kft. a pro bono legyártott ablakokkal és ajtókkal.

RTL Klub: Fókusz 2021. szeptember 29. A Fókusz nézői segítettek, hogy Szilvia elhiggye: jótündérek igenis léteznek

Még sok további tennivaló vár a családra, de ahogy a Fókusz 2021. szeptember 29-én adásba kerülő riportjában is elhangzott: most már nem kell tartani attól, hogy a ház összeomlik, nem kell az idővel versenyezni. Májusban Szilviának is sikerült munkát szereznie, férje pedig Németországban dolgozik, így most már látják a kiutat a tavalyi reménytelen helyzetből. Arra a kérdésre, hogy bízik-e abban, hogy most már jobb lesz az élet, óvatosan ugyan, de végre mosolyogva mer bólogatni, és azt mondani: „Kicsit.”

>> További fotók a felújításról ide kattintva érhetőek el <<<

Fotó credit: @Habitat for Humanity Magyarország

Borítókép: Szilvia a Habitat terepi projektvezetőjével, Farkas Zoltánnal, 2021 szeptemberében. Fotó: @Habitat for Humanity Magyarország

A videók elkészítését a Samsung Magyarország támogatta, munkánkat egy #GalaxyS21 telefon biztosításával segítik.

Kapcsolódó cikkek
Pályázati projektmenedzsert keresünk

Pályázati projektmenedzsert keresünk

Dolgozz velünk Te is energiaszegénységgel foglalkozó projektjeink menedzselésén, és csatlakozz az egyik legnagyobb, lakhatással foglalkozó, nemzetközi civil szervezet csapatához! Jelentkezési határidő: 2022. június 29. Kit...

Albérlet-támogatási program Ukrajnából menekülőknek

Albérlet-támogatási program Ukrajnából menekülőknek

Az Utcáról Lakásba! Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország és A Város Mindenkié csoport olyan ingatlantulajdonosokat keresnek, akik közép- vagy hosszútávra kiadnák budapesti vagy Budapest környéki lakásukat, Ukrajnából menekülő családoknak.