fbpx

Segítség, ami nem várhat

2020. április 10.

Az országban most a legtöbb dolog lelassult, vagy leállt. Van azonban két apró település Miskolctól északkeletre, ahol mégis egy kicsit mozgásba tudott lendülni valami, és ebben a Habitatnak is része lehetett. Bár az építéseink most állnak, a Támasz program keretében mégis sikerült segítséget juttatunk két család lakhatásához is Perére, illetve Hernádszentandrásra. A Támasz programot az Erste Social Banking területének támogatásával azért indította a Habitat, hogy olyan családoknak tudjon kisebb, de az adott helyzetre szabott segítséget nyújtani, akiknek gyors segítségre van szükségük lakhatásuk megnyugtató rendezéséhez.

Perén először februárban jártunk. A falunak mindössze 300 lakosa van, azonban nemrég egy átfogó, lakhatást is segítő szociális program indult. Több szociális bérlakás épül, képzéseket tartanak a helyieknek, és szociális munkások segítik az ott élőket. Ők keresték meg a Habitatot is, hogy segítsünk esélyt adni Róbertnek és családjának, hogy méltóbb körülmények között élhessenek.

Róbert feleségével, 5 kisgyermekével és állandó ápolásra szoruló édesapjával lakik egy körülbelül 40 négyzetméteres, kétszobás házban, ahol nincs külön konyha vagy fürdőszoba. A gyerekek közül Józsika iskolás, Levente és Ramóna óvodába járnak, a 1,5 éves Rebeka és a 3 hónapos Ronáldó pedig otthon vannak édesanyjukkal. Róbert a településen indított kőműves képzésre jár, ez most a család legfőbb reménye. A képzés ugyanis nemcsak a ház felújításához szükséges tudást és közösségi ismeretséget ad Róbert kezébe, hanem stabil munkalehetőséget és bevételt is jelenthet a család számára hosszú távon.

Teendő pedig bőven akad a házon, és az, hogy most az egész családnak otthon kell maradnia, ezeket még sürgetőbbé tette. A Habitat ezért elsőként nyílászárókat rendelt a családnak, a méretre gyártott ablakokat és bejárati ajtót pedig egy helyi szakember építette be a családnak a hétvégén. A héten Róbert elkezdte a lakás feletti födém szigetelését is a képzésen tanultak alapján, illetve a Habitat által rendelt anyagokból. Hamarosan pedig megérkezik hozzájuk a Habitattól az a festék is, amivel a szobában tudnak majd egy tisztasági festést végezni. Ezek segítségével végre nem fog kárba veszni a fűtés, egészségesebb lesz a lakásban a levegő, sőt, a család már örömmel jelezte, hogy nagyon jól szigetelnek az új ablakok.

Ez egy olyan első lépés, amelynek segítségével a család elindulhat a céljai megvalósítása felé. Hosszú távon szeretnének az épület másik, egyelőre romos felében legalább még egy lakószobát kialakítani, ezenkívül pedig nagy szükségük lenne használt, de jó állapotú bútorokra és egy saját fürdőszobára is. Ezért hatalmas hálával fogadnának minden segítséget, akár szakemberek részéről, akár bútoradomány és annak fuvarozása formájában – ez utóbbira persze csak a járvány miatti lezárások feloldása után kerülhet sor.

Hernádszentandráson az InDaHouse Egyesülettel már dolgozott együtt a Habitat. Tavaly nyáron segítettük építőanyaggal és szakmai tanácsokkal a szervezet Önkéntes- és Gyerekközpontjának építését. Itt az InDaHouse alapvetően borsodi falvakban élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek tart hetente egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat. Most szinte minden eddiginél fontosabb lett a munkájuk, ők segítenek a digitális oktatásban tartani a lépést sok környékbeli gyereknek – köztük a perei Józsikának is. Ehhez a koronavírus járvány kezdete előtt a szervezet munkatársai és önkénteseik egy része leköltöztek Hernádszentandrásra.

Az InDaHouse-tól érkezett múlt héten a segítségkérés, hogy az egyik helyi családnak nagy szüksége lenne egy új kályhára. Hajnalka 7 gyerekével és idős édesapjával él egy 2,5 szobás régi parasztházban, az ő egyetlen kályhájuk hátulja lyukadt ki teljesen. A gyerekek mindannyian már közel 2 éve járnak az InDaHouse tanodájába. Hárman közülük iskolások, velük az önkéntesek együtt tanulnak, a kisebbekkel pedig hétvégenként közösen játszanak, és Hajnalkát is nagyon nyitott, érdeklődő szülőként ismerték meg a szervezet tagjai. Ezért amikor szólt a család a mentoruknak a problémáról, nagyon gyorsan mozgásba tudtak lendülni a fogaskerekek.

A Hernádszentandrásra leköltözött önkéntesek közé tartozik ráadásul építésvezetőnk, Tibor is, aki – miután egyeztetett a Habitat budapesti munkatársaival, hogy a család bekerülhet a Támasz programunkba – egyetlen napon belül beszerezte és be is üzemelte a kályhát. Így a családnak csak egy éjszakát kellett fűtés nélkül töltenie, ami igazi sikertörténet ilyen zavaros időkben.

A Habitat for Humanity Magyarország „Támasz a családoknak” programját az Erste Social Banking területe támogatja.

2020.04.10.

Kapcsolódó cikkek