fbpx

Lakhatási szemle III.

2020. április 17.

Mivel az otthon és a lakhatás a járvány elleni védekezés frontvonalába került, a Habitat áprilistól szemlézi a lakhatással kapcsolatos híreket, szakmai és civil állásfoglalásokat. Harmadik heti összefoglalónk alább olvasható.

I. Szakmai és civil kezdeményezések:

1. Vásárolj be – válassz egy rászoruló családot!: Az Utcáról Lakásba! Egyesület létrehozott egy Facebook csoportot, amelynek segítségével a járvány miatt nehéz helyzetbe került ügyfeleiket lehet támogatni. Olyan családoknak lehet segíteni, akiknek nincs 1-2 heti tartalékuk, akik nem is olyan régen még az utcán, vagy az erdőben éltek. Sokan most elvesztették munkájukat, így a nehéz időszakban a szervezet élelmiszeradományt, illetve pénzadományt – amiből be tudunk vásárolni – gyűjt a családok számára

2. A MÉSZ felhívása az építészekhez: Információs Központ létrehozása a járvány idején: A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) csatlakozott az Építészek Nemzetközi Szövetségéhez (UIA), hogy egy olyan COVID-19 Információs Központot hozzanak létre, amely járványok alatt hasznosítható szakértői anyagok összeállításával támogatja az ENSZ munkáját. A MÉSZ ezért arra kéri az építészeket, szakértőket, hogy küldjék el a MÉSZ Titkárságára véleményüket, tapasztalataikat, megoldási javaslataikat a járványügyi helyzettel kapcsolatban számos témában, köztük a lakhatással, vészhelyzetben használható speciális építési technológiákkal és szolgáltatásokkal kapcsolatban. A beérkezett tanulmányokról és szakmai javaslatokról a MÉSZ oldalán és kommunikációs felületein kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

II. Sajtóhírek:

1. Tavaly megfordult a sokéves trend, kitartóan esnek a lakásárak: Régen látott, több évig tartó tempós emelkedésnek vetett véget a múlt év a lakáspiacon, ráadásul idén a koronavírus-járvány hanyatlást vetít előre az Ingatlan.com saját és hivatalos adatokon alapuló elemzése szerint. Éves szinten 9 százalékkal nőtt a használt lakások ára országos viszonylatban 2019 utolsó negyedében, ami 2015 óta a legalacsonyabb. Negyedéves összevetésben pedig már két egymást követő időszakban is csökkentek az árak. A lakásépítési kedv az idén visszaesett: a családi házakra kiadott engedélyeknél 25 százalékos, a társasházakra szóló engedélyeknél pedig 38 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben.

2. Már szállodai szobákat adnak ki hosszú távra: Az Ingatlan.com adatai szerint Budapesten a 100 ezer forint alatti kiadó lakások száma 215 százalékkal nőtt egy hónap alatt. A folyamat hátterében szakértők szerint egyértelműen az áll, hogy a turizmus leállása miatt egyre többen adják ki az eddig Airbnb-n és hasonló oldalakon keresztül rövid távú kiadás keretében hasznosított lakásukat közép- és hosszú távra. Most már az apró lakásokat imitáló apartamanokkal rendelkező szállodák is beléptek erre a piacra.

3. Visszatér az 5 százalékos lakásáfa a rozsdaövezetek lakásfejlesztéseinél: A rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében a 27 százalékos helyett 5 százalékos lesz az áfa – jelentette be április 16-án Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. Az 5 százalékos lakásáfa az érintett területeken az új lakások értékesítésére és azok bérbeadására lesz érvényes. A bejelentés kapcsán a Portfolio kérdezte a lakásfejlesztőket és az építőiparban érintett szereplőket, hogy ők mit gondolnak a döntésről.

4. Sokak lakhatása veszélybe került a koronavírus miatt: Az ATV Start vendégeként Misetics Bálint társadalompolitikus, a Város Mindenkié aktivistája beszélt arról, hogyan kellene megsegíteni az albérletben élőket, akiket a lakhatásuk elvesztése fenyeget.

5. Hétköznapi hősnő: Berke Mónika olyan egészségügyi dolgozók számára szerez ingyen lakást, akik nem szeretnék hazavinni a fertőzést: A Glamour.hu interjúja a „Pihentesd a Dokit” jótékonysági akció szervezőjével.

A szemlében összegyűjtött cikkek, kezdeményezések és állásfoglalások körképet kívánnak bemutatni a lakhatási kérdésekről a koronavírus járvány alatt. Ezek az anyagok ezért nem feltétlenül tükrözik a Habitat for Humanity Magyarország álláspontját.

2020.04.17.

Kapcsolódó cikkek