fbpx

Otthontalan család jutott lakhatáshoz Zuglóban

Önkormányzati lakásba költözhetett végre Mónika és három gyereke, akik évek óta családok átmeneti otthonában éltek, kiszorulva az albérletpiacról. A lakásokat a zuglói önkormányzat bocsátotta az átmeneti otthonban élő család rendelkezésére, akik a Habitat for Humanity Magyarország segítségével újították fel, tették lakhatóvá új otthonaikat az elmúlt egy évben. Ismerd meg Mónikáék történetét.

dsc_0191_1.JPG

Egy válással kezdődött minden

Mónika férjével és gyermekeikkel bérlakásban éltek, de nem tudták fizetni a bérleti díjat. A nehézségek a házasságot is megviselték, és Mónika hiába próbálta menteni a kapcsolatot, már három éve külön élnek a gyerekek apjától. Ebben a nehéz időszakban volt, hogy 4 hónapon keresztül csak GYES-ből éltek, miközben a gyerekek különleges diétája miatt az étkezés is nagyon sokba kerül, nem beszélve a gyógyszerek áráról.

Vidéki átmeneti otthonból Budapestre, egy speciális iskolába járnak a tartósan beteg gyerekek, a nagyok már az intézmény foglalkoztató részébe. Nagyfiú már elmúlt húsz éves, de a későn diagnosztizált betegség miatt súlyosan károsodott az idegrendszere. A nagyobb és a kisebb lányt is ugyanez a betegség sújtja, de szerencsére náluk már korábban felismerték a ritka emésztési rendellenességet, ezért ők szellemileg kevésbé károsodtak. Sajnos a betegség sok szövődménnyel jár, így több szakorvoshoz kell járniuk felülvizsgálatra. Az állapotuk a szigorú diétával fenntartható, de a szemük sajnos így is romlik, pár évente műtétre van szükség.

Egyedülálló anyaként három beteg gyermekkel még biztos anyagi háttérrel is nehéz, de otthontalanul igazán erőt próbáló. Mónika és a gyerekek egymás szeretetéből erőt merítve mégis megbirkóztak a mindennapokkal. „Nekem a gyerekeim a legfontosabbak és próbálom nem elhagyni magam.”- mondta Mónika, aki az átmeneti otthonban minden reggel négy órakor kelt, hogy reggel elő tudja készíteni a gyógyszereket. A gyerekek is csak fél 5-ig lustálkodhattak, mert 6-kor már indult a  HÉV, és az iskolába több mint egy órán át tartott az út a vidéki otthonból.

Idén végre valódi otthonba költözhettek

img_8617.JPG

A Habitat for Humanity segítségével Mónika és a gyerekek végre saját otthonhoz jutottak: egy üresen álló, zuglói szociális bérlakást újított fel számukra a Habitat,  önkéntesek bevonásával. „Én is dolgoztam az építkezésen” – meséli lelkesen Mónika. „Kapartuk a falat, szedtük le a fűrészporos tapétát, aztán gletteltünk és festettünk.” A lakásban új villanyvezetékek, az ajtók és az ablakok is beszerelésre kerültek, sőt a Whirpool segítségével még hűtő, mosógép is került a frissen festett, tágas lakásba.

img_8611.JPG

A megfizethető szociális bérlakás nemcsak biztos otthont, de lehetőséget is ad az előrelépésre, hiszen a budapesti címről már sokkal közelebb lesz a gyerekeknek az iskola, vége az óráig tartó ingázásnak. A nagyobb önállóság mellett a tágas lakás más előnyökkel is jár majd: „A lányoknak készül egy galéria, ahol külön aludhatnak. Így lesz egy kis saját terük is.” – meséli terveit Mónika.

dsc_0197.JPG

A Habitat for Humanity Magyarország a XIV. kerület önkormányzatával, a Szociális Rehabilitációs Alapítvánnyal (SZÉRA), illetve a Saint-Gobain Initiatives Alapítvánnyal együttműködésben már második éve segíti az albérlet piacról kiszorult családok saját lakáshoz jutását. Az idei évben a szervezet Második Esély programja keretében összesen két család jutott bérleti joghoz, akik az elmúlt hetekben költöztek be új otthonaikba.

Számos család önhibáján kívül kerül olyan helyzetbe, hogy nem képes előteremteni a lakhatással járó költségeket. Ahhoz, hogy esélyük legyen egy élhető jövőre, megfizethető szociális bérlakásra van szükségük. Nekik is jár egy második esély.

Téged is zavar, hogy fékezhetetlenül emelkednek az albérletárak? Te is félted a lakásodat egy bizonytalan albérleti helyzetben? Szeretnél tisztán látni a jelenleg zavaros bérlakás-piacon? 

A Habitat for Humanity Magyarország online petíciójában a bérlakáspiac rendezését, igazságosabbá, biztonságosabbá tételét tűzte ki célul! A részleteket itt keresd!

Kapcsolódó cikkek