fbpx

2015-ben is elindul az „Elsőként Lakhatást!” Program

Céges forrásból, önkormányzati részvétellel 10 lakást újít fel hajléktalanoknak a Habitat for Humanity.

  •          Újpest és Kőbánya Önkormányzata lakásfelajánlásokkal csatlakozik a programhoz 2015-ben
  •          A Saint-Gobain építőipari vállalat alapítványa 76 ezer euróval támogatja a projektet
  •          Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Újpest díszpolgára a projekt nagykövete

2015. április 9. Budapest – A mai napon aláírt együttműködési megállapodásoknak köszönhetően 2015–16-ban újabb tíz lakást újít fel hajléktalan embereknek a Habitat for Humanity Magyarország. A Saint-Gobain Initiatives Foundation 76 ezer eurós támogatásával, illetve Újpest és Kőbánya Önkormányzatának együttműködésével megvalósuló „Elsőként Lakhatást!” otthonteremtő kezdeményezés nagykövete Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász.

 krisztian2.jpg

A Habitat for Humanity 2015–16-os „Elsőként Lakhatást!” programjában, példaértékű vállalati, non-profit és önkormányzati összefogással, tíz hajléktalan családnak teremtenek otthont használaton kívüli bérlakások felújításával. Az első lépcsőben, 2015-ben az ingatlanokat a részt vevő önkormányzatok – Újpest és Kőbánya – biztosítja, a felújítási munkálatokat pedig – a Saint-Gobain Initiatives Foundation támogatásával és a francia Abbé Pierre Alapítvány segítségével – a Habitat for Humanity csapata végzi.  

A leendő lakók és az önkéntesek mellett a komfortos, egészséges otthonok kialakításában ugyancsak közreműködik Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, az „Elsőként Lakhatást!” program nagykövete.

„Mindannyian hibázhatunk életünk folyamán, de senki nem érdemel olyan büntetést, hogy utcán éljen! Számos sikeres külföldi példa mutatja, hogy megfelelő komplex támogatással, a több problémával küzdő hajléktalan emberek is képesek önállóan lakásban élni, és azt meg is tartani” – fogalmazott Berki Krisztián, aki szerint a program ugyancsak segíthet a hajléktalanokkal szembeni társadalmi előítéletek felszámolásában.

 krisztian_andras1.jpg

A Habitat „Elsőként Lakhatást!” programját 2013 végén indította el Magyarországon. A világszerte aktív nonprofit szervezet célja, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen.

A Saint Gobain vállalatcsoport már 2014-ben is támogatta a Habitat for Humanity programjait: Vác és vonzáskörzetében 5 család otthonát hőszigetelték, három vidéki szegregátumban pedig mintegy 50 mélyszegénységben élő család házán végeztek javításokat.  A pénzbeli támogatás mellett 2014-ben a  Saint-Gobain hazai alkalmazottai mintegy 150 munkaórát dolgoztak önkéntesként a programban. A fizikai munka mellett a felújítások tervezésében, szaktanácsadásban, az önkéntesek betanításában, az adományok összeszervezésében és célba juttatásában összesen 23 vállalati alkalmazott segédkezett.

 

A világ vezető építőipari vállalataként tudjuk, mennyire fontos, hogy az élhető lakókörnyezet mindenki számára elérhető legyen. A Saint-Gobain alapítványa az elmúlt hat esztendőben 48 ország 200 nonprofit szervezetét támogatta. Vállalatcsoportunk legfontosabb értékei: a fenntarthatóság, a környezetvédelem és az energiahatékonyság, amelyek mintaként szolgálnak a jövő nemzedékének egy tudatosabb élettér kialakításához. Társadalmi felelősségvállalási tevékenységünkben fontos szempont, hogy munkatársaink személyesen is részt vegyenek a támogatott projektek megvalósításában. A Habitat for Humanity Magyarországgal megvalósuló, Elsőként Lakhatást! kezdeményezés nagyszerű példája ennek” –nyilatkozta Tomáš Rosák, a Saint-Gobain regionális vezérigazgatója.

A kezdeményezés sikerében kulcsszerep jut az „Elsőként Lakhatást!“ program jelentőségét felismerő és saját ingatlanjait felajánló önkormányzatoknak: Újpest Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat a sikeres tavalyi program után döntött a folytatás mellett.

„2014 nyarán öt újpesti szociális bérlakásba költözhettek új lakók, akiket intenzív, egyénre vagy családra szabott szociális munkával, a kerületi Családsegítő Szolgálat bevonásával támogattunk abban, hogy önálló lakhatásukat hosszú távon fenn tudják tartani – nyilatkozta Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. – Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a program igen sikeres: eddig mindössze egy hajléktalan ember költözött ki a számára biztosított lakásból. Ilyen nehéz célcsoport esetében ez az eredmény komoly siker!”

A ma megkötött együttműködési megállapodás értelmében 2015-ben további három szociális bérlakást újítanak fel Újpesten, ezekbe a lakásokba a kerületben, közterületen élő hajléktalan emberek fognak beköltözni. A tervek szerint a program 2016-ban újabb két lakás felújításával folytatódik majd.

csoport.jpg
„Kőbánya büszke arra, hogy az elsők között csatlakozott az Elsőként Lakhatást! programhoz“ – jelentette ki Kovács Róbert. Kőbánya polgármestere elmondta: 2013 óta A Város Mindenkié csoporttal, Az Utcáról Lakásba Egyesülettel és Habitat for Humanity-vel együttműködve minden évben, így idén is két lakást ad fedél nélküli bérlőknek az önkormányzat. A polgármester hozzátette, a kerület más módon is segíti a hajléktalanokat. A Kőbányai Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési, Közösségi Programban, vagyis a LÉLEK-ben már több mint százan vettek részt. „Nem engedjük el senkinek a kezét, aki tud és akar is tenni a sorsa rendezése érdekében” – tette hozzá Kovács Róbert.

A Habitat for Humanity szerint az „Elsőként Lakhatást!” program jelentősége azért rendkívül nagy, mert a hajléktalanság problémáját nem csak tünetileg kezeli.
 „Tíz lakás csak csepp a tengerben, mégis fontos üzenete van az „Elsőként Lakhatást!” módszer sikerének: a Habitat for Humanity mintaprogramja azt mutatja, hogy az utcán élő hajléktalan emberek közvetlenül, az intézményi lépcsőket kihagyva is önálló otthonhoz segíthetők” – mondta Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

Szekér András szerint: sok közterületen élő ember nem szívesen költözik be hajléktalanszállókba, de jól megállja a helyét, ha önálló lakhatást biztosítanak neki. Így akár a 10 éve tartó hajléktalan életmód is megváltoztatható, és a projekt résztvevői új életet kezdhetnek.
A Habitat for Humanity igazgatója szerint a lakásvesztést, a hajléktalanságot megelőző, komplex programokra lenne szükség. Ugyanakkor a már hajléktalanná vált emberek többségének az átmeneti, intézményi keretek helyett az önálló lakhatás lenne a megoldás. Hisz ez képessé teszi őket az önálló, független életbe való visszatérésre, és ösztöni őket, hogy megteremtsék a lakhatásuk fenntartásához szükséges egzisztenciát.

 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon 15-30 ezer ember él hajléktalanként, az elmúlt öt évben pedig legalább 48 ezer ember kényszerült arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig hajléktalanszállást vegyen igénybe vagy közterületen éjszakázzon.

 

További információk:

 

Habitat for Humanity Magyarország

Rozsnyai-Porpáczy Anett / kommunikációs munkatárs

e-mail: [email protected]

06 20 576 26 12

Kapcsolódó cikkek